Kurs dietetyki przeznaczony jest dla każdego, kto pragnie uzyskać profesjonalną edukację z zakresu żywienia człowieka. Pozyskaną wiedzę można wykorzystać zawodowo, jak również w codziennym życiu.
-
Czas trwania: 30h
- Prestiżowe dokumenty końcowe- zaświadczenie MEN zgodne z rozporządzeniem z dnia 11 stycznia 2012 w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych oraz dwa Certyfikaty Europejskiego Centrum Kształcenia
1290.00 zł
Możliwość spłaty ratalnej
Data realizacji |
Cena |
Oddział |
Zgłoszenie |
8 lutego 2016, godz.: 08:00 |
1290.00 zł |
Oddział Warszawa |
Zapisz
|
Szczegółowy program kursu
- wyjaśnienie zagadnienia
- omówienie metod rozpowszechniania wiedzy o żywieniu człowieka
- omówienie wskaźników żywieniowych
- omówienie piramidy żywieniowej i zasad zdrowego żywienia
- omówienie najważniejszych błędów i nawyków żywieniowych
- część praktyczna – analiza błędów i nawyków żywieniowych w wybranych przykładowo grupach (np. nastolatki, osoby starsze, itp.)
- wyjaśnienie zagadnienia
- nomenklatura diet
- rodzaje diet – omówienie skrócone diet
- omówienie wybranych diet alternatywnych (zasady, zalety, wady i konsekwencje zdrowotne)
- budowa, rola i źródła:
• białek
• tłuszczy
• węglowodanów
• witamin
• składników mineralnych
• biodostępność składników odżywczych
- Funkcje prozdrowotne błonnika pokarmowego, NNKT oraz probiotyków jako składników diety
- omówienie zagadnień związanych z PPM i CPM
- wartość energetyczna pożywienia, gęstość energetyczna żywności
- analiza bilansu energetycznego pod kątem kontroli masy ciała
- pieczywo i produkty zbożowe
- mleko i produkty mleczne
- warzywa
- ziemniaki
- grzyby
- suche nasiona roślin strączkowych
- owoce
- mięso i przetwory mięsne
- ryby i ich przetwory oraz owoce morza
- jaja
- tłuszcze jadalne stosowane do przygotowania potraw oraz jako dodatki do potraw
- alkohole
- żywność specjalnego przeznaczenia
- budowa i rola układu pokarmowego
- trawienie i wchłanianie składników diety – omówienie procesów